Промяна и фрагментиране на местообитания

Глухарят е типичен обитател на бореалните гори. Българските популации са на южната граница на ареала му и обитават била и върхове с надморска височина над 1200 м, което създава естествена фрагментация - находища с малки (изолирани) популации, които като цяло са по-уязвими и с по-голям риск да изчезнат. Няколко години с неблагоприятен климат или няколко женски, убити от хищници могат доведат до изчезването на една малка популация.

Намаляването на размера или влошаването на качеството на подходящите за вида местообитания, увеличава риска от изчезването на находища. В това отношение най-уязвими са периферните и свързващите популации. В много случаи това създава т.нар. "домино ефект" и води до изчезване на други периферни и свързващи популации.

Редукцията на площта и промяната в структурата на горските местообитания водят до намаляване на видовото разнообразие в горите. Съответно, промените в структурата на местообитанията могат да доведат до "вторични изчезвани ", породени от своя страна, от увеличената преса на хищници върху гнездовия успех, конкуренция и други отрицателни междувидови взаимоотношения. Една от основните причини за спада в числеността на глухаря са загубата и фрагментацията на неговите местообитания.